Değerli Doktora Öğrencimiz,

Doktora Tez Öneri/İzleme Raporlarının iletilmesi, Öğrenci Bilgi Yönetim (https://obs.itu.edu.tr) sisteminde bulunan Süreç Yönetim Uygulamasında, Öğrenci Süreç Yönetim Arayüzü sekmesinden yapılacaktır. Doktora tez izleme komitesi belirlenmemiş öğrenciler, Tez Öneri/Tez İzleme Raporlarını iletemezler.

Doktora Tez Öneri ve İzleme Raporu yükleme süreçlerinin başlatılabilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir:

  • Tez izleme komitesinin belirlenmiş olması,
  • Dönem için izin alınmamış olması,
  • Tez dersine kayıt yapılmış olması,
  • Bir dönemde yalnızca 1 rapor teslim edilmesi.

Süreç adımları şu şekildedir:

  • Öğrenci raporunu yükler.
  • Yüklenen rapor, danışman tarafından onaylanır veya öğrenciye tekrar yükleme yapması için iade edilir.
  • Danışman tarafından onaylanan raporun savunması, 21 gün içerisinde yapılarak danışman tarafından ıslak imzalı tutanak sisteme yüklenir.
  • Tutanak, enstitü tarafından kontrol edilir ve tutanak sonucu sisteme işlenir.

Raporların son yüklenme tarihi 10 Ocak 2025 saat 17:00’dırUZATMA YAPILMAYACAKTIR.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

Tez önerisi savunması

MADDE 21 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini enstitüye ve tez izleme komitesine sunar ve tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur.

(2) Savunmayı değerlendiren tez izleme komitesi, oy çokluğu veya oy birliğiyle kabul veya ret kararı verir ve karar bir tutanak ile üç gün içinde enstitüye bildirilir. Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabulüne, düzeltilmesine veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya red yönünde salt çoğunlukla verilen karar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca işlemin bitişini izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(3) Süresi içerisinde tez önerisini yazılı olarak vermeyen, savunma yapmayan veya tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda program yürütme kurulunun önerisi, enstitü anabilim dalı başkanının onayı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni bir tez izleme komitesi seçilebilir. Programa aynı danışmanla fakat yeni bir tez konusu ile devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışmanını ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde yeniden tez önerisi savunmasına alınır.

(4) Tez önerisinin süresi içinde iki defa üst üste verilmemesi veya tez izleme komitesi tarafından iki defa üst üste başarısız bulunulması durumunda öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Doktora tezinin izlenmesi

MADDE 22 – (1) Tez önerisi kabul edilen öğrenci; enstitüye, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda iki kez, tez çalışmasının gelişmesi ile ilgili yazılı bir rapor sunar ve bu raporu takip eden yirmi bir gün içerisinde tez izleme komitesi önünde savunur. Bu raporda tez konusu ile ilgili yaptığı çalışmaları ve yapacağı çalışma planını belirtir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir ve bir tutanakla program yürütme kurulu aracılığı ile enstitü müdürlüğüne bildirilir. Tez izleme komitesi tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.