İTÜ Bilgisayar Mühendisliği doktora öğrencisi Kadir Özlem, sporcuların duruşunu ve fizyolojik sinyallerini gerçek zamanlı izleyen bir giyilebilir teknoloji geliştirdi. STEWART projesi kapsamında geliştirilen bu akıllı tişört, örme kumaşın içine entegre edilen tekstil tabanlı sensörlerle, postür, kalp atışı ve solunum gibi verileri bulut bilişim altyapısıyla işleyerek kullanıcıyı anlık olarak takip edebiliyor.

“Soft Sensors Lab'da elektronik tekstiller ve yumuşak robotikler üzerine çalıştım. İTÜ’deki lisansüstü eğitimim sayesinde öğrendiğim makine öğrenmesi, bulut bilişim ve insan-bilgisayar etkileşimi bilgilerini gerçek uygulamalarla birleştirme imkânı buldum,”
diyor Kadir.

Akademik çıktılar açısından da etkili sonuçlar üreten proje, beş tez çalışması, çok sayıda makale ve uluslararası bildirilerle disiplinlerarası katkı sundu. Sensör entegre tişört, sahip olduğu patent potansiyeliyle ticari ürünleşme yolunda ilerliyor.

Proje, Doç. Dr. Gökhan İnce yürütücülüğünde, bilgisayar, tekstil ve sağlık mühendisliğini bir araya getirerek kullanıcı dostu, konforlu ve yenilikçi bir giyilebilir teknoloji çözümü sunuyor. Biz İTÜ olarak, öğrencilerimizin öncülüğünde şekillenen bu tür teknolojilerle geleceğin insan odaklı çözümlerini tasarlamaya devam ediyoruz.

